); ga('send', 'pageview');

Voor je het weet ruil je je kind in…

Zijn we nog wel veilig in Nederland als we onszelf op het internet begeven? Dit vraag ik me wel eens af met betrekking tot mijn privacy op het internet. Tegenwoordig vinden jongeren het heel vanzelfsprekend dat alles wordt gedeeld via sociale netwerken. Dit gaat van schijnbaar heel onschuldige dingen zoals van welke films je houdt en welke boeken je gelezen hebt tot hele persoonlijke gegevens en gevoelige informatie zoals je gevoelens, relatiestatus en wanneer je op vakantie gaat of bent geweest.

Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze gegevens? Wie kan deze gegevens allemaal inzien en bovendien worden deze gegevens wel veilig opgeslagen en zijn ze goed beveiligd?


Google weet (bijna) alles over je!

Ik kan je vertellen dat bijvoorbeeld het bedrijf Google een heleboel informatie over je verzamelt. En zeker als je een account bij Google hebt. Even op een rijtje wat Google bijvoorbeeld zoal over je weet op het moment dat je beschikt over een Google account.

  • Mijn voor- en achternaam.
  • In welk land ik woon en eventueel je woonadres.
  • Mijn afspraken, via agenda.
  • Google documenten.
  • Mijn IP-adres.
  • Welk websites ik bezoek.
  • Wat je opzoekt via Google.
  • Geïnstalleerde apps.
  • En nog veel meer!

Wat kan Google nu allemaal met deze gegevens? Doordat ze bijvoorbeeld je locatiegeschiedenis opslaan kunnen ze vanaf het moment dat jij gebruik maakt van Google zien waar jij bent geweest. Ben je bijvoorbeeld op vakantie geweest in Frankrijk? Dan weten zij dit. Of heb jij bijvoorbeeld meerdere apparaten waarbij je gebruik maakt van ze? Zij weten precies welke apparaten dit zijn. Op het moment dat een bedrijf zoveel gegevens heeft verzamelt over zijn gebruikers wordt het pas echt gevaarlijk. Vooral op het moment dat ze deze gaan verkopen (als dat al zou gebeuren).

Feiten achterhalen

Omdat Google hiermee een heleboel feiten kan achterhalen op het gebied van jouw interesses. Ze weten waar je graag op vakantie zou willen gaan door alleen te kijken naar je locatiegeschiedenis. Door te kijken naar welke apps je gebruikt kunnen ze achterhalen welke interesses jij hebt en waar je geïnteresseerd in bent. Hierdoor kunnen ze iedere gebruiker gepersonaliseerde aanbiedingen sturen. Op zich is hier nog niets mee aan de hand en vinden we het wel prima als we een gepersonaliseerde aanbieding krijgen. Maar op het moment dat al deze gegevens met elkaar worden gekoppeld en andere instanties hier ook gebruik van kunnen maken, of dit al in hun bezit hebben, dan lopen we tegen hele andere “problemen” aan.

Belasting betalen door locatiegeschiedenis

Bijvoorbeeld, de belastingdienst kan via je locatiegeschiedenis zien dat je op vakantie bent geweest in Amerika. Je hebt hier een aantal “souvenirtjes” aangeschaft met je creditcard waaronder een aantal merkbroeken en een Ipad. Deze gegevens heeft je bank en worden gedeeld met de belastingdienst. Op het moment dat de belastingdienst dit ziet willen ze dat je hierover belasting gaat betalen vanwege invoerrechten. Jij bent het hier niet mee eens maar hebt daar niets tegenin te brengen, behalve dan bezwaar te maken. Maar zou dit überhaupt wel mogen?

Op dit moment is dit nog vrij ondenkbaar en al helemaal schending op het gebied van je privacy. Want je gegevens mogen niet zomaar met iedereen gedeeld worden en jij moet hier ten eerste toestemming voor geven. Maar hoe kom je er nu achter wat ze wel met je gegevens mogen doen?


Privacybeleid

Om erachter te komen wat Google nu allemaal met deze gegevens doet hebben bedrijven de algemene voorwaarden of gebruiksvoorwaarden geschreven. Op het moment dat je bijvoorbeeld een account aanmaakt komen deze voorwaarden naar voren en verwachten ze van je dat je deze gelezen hebt op het moment dat je er akkoord mee gaat. Bedrijven zoals Google hebben daarnaast ook nog een privacybeleid en servicevoorwaarden.

Afstaan van je kinderen

Maar het probleem is dat bijna alle consumenten deze voorwaarden niet (volledig) doorlezen. Dit mede omdat de teksten erg lang en complex zijn. Als je namelijk alle gebruiksvoorwaarden en privacyregels zou lezen, zou je dat 76 werkdagen kosten. Maar daarentegen is het wel erg slim om er naar te kijken en ze te lezen. Een Engels instituut dat onderzoek doet naar cyberveiligheid heeft hierop ingespeeld door middel van het aanpassen van de voorwaarden. Ze boden gratis WIFI aan maar daarvoor moesten consumenten een clausule ondertekenen. Sommigen deden dat zonder te protesteren. Wat op zich best vreemd is omdat ze akkoord gingen met het afstaan van hun kind(eren)!

Pas daarom ook altijd goed op waar je mee akkoord gaat en klik niet blindelings op het knopje akkoord gaan.


Bronnen
Ahles-Frijters, K. (aug. 2014). Wat weet Google van mij? Google’s dashboard vertelt het je!Voor het laatst geraadpleegd op 16 oktober 2014, viahttp://www.dutchcowboys.nl/google/29458

Hoogeveen, D. (dec. 2010). Wat Google allemaal over mij weet (en jou). Voor het laatst geraadpleegd op 16 oktober 2014, via http://dennishoogeveen.nl/2010/12/103/wat-google-allemaal-over-mij-weet-en-jou.html

Google. (maart 2014). Privacybeleid. Voor het laatst geraadpleegd op 16 oktober 2014, viahttp://www.google.nl/intl/nl/policies/privacy/

Rendement. (okt. 2014). Gebruikers lezen voorwaarden niet. Voor het laatst geraadpleegd op 16 oktober 2014, via http://www.rendement.nl/office/nieuws/id14159-gebruikers-lezen-voorwaarden-niet.html

Huiskamp, F. (sept. 2014). Je leest de voorwaarden niet en voor je het weet ruil je je kind voor gratis WIFI. Voor het laatst geraadpleegd op 16 oktober 2014, viahttp://www.nrc.nl/nieuws/2014/09/30/je-leest-de-gebruiksvoorwaarden-niet-en-voor-je-het-weet-ruil-je-je-kind-voor-gratis-wifi/