); ga('send', 'pageview');
Social media icoontjes op een wit doek dat word vastgehouden

Kun je gebruik maken van het internet zonder Google…

Google en Facebook zijn één van de twee grootste tech-bedrijven in de wereld. Ze domineren de markt op het gebied van social media waar de gemiddelde Nederlander dagelijks gebruik van maakt. Maar is het mogelijk om zonder de producten en apps van Facebook en Google gebruik te blijven maken van het internet?

Allereerst zal ik even een overzicht geven van de producten en apps die Facebook en Google beheren. Hierin worden alleen de meest bekendste genoemd, omdat de twee lijstjes anders te lang  worden.

Producten/apps van Facebook:

– ConnectU
– FriendFeed
– Nextstop
– Hot Potato
– Drop.io
– Instagram
– Karma
– WhatsApp
– Oculus VR
– ProtoGeo Oy

Producten/apps van Google:

– Android
– Google Chrome
– Gmail
– Google zoeken
– Google Calendar
– Google Drive
– Google Maps
– Google Drive
– Google Photo’s
– Google Play Store
– Google Vertalen
– YouTube
– Google+
– Google Street View

Nu we een beeld hebben van de producten en diensten van Google en Facebook, is het makkelijker om een beeld te vormen van de impact die Google en Facebook hebben op ons dagelijks internetgebruik.

Telefoon

In de twee lijstjes staan apps die, ik in ieder geval, dagelijks veel gebruik, zoals WhatsApp, Instagram en YouTube. Beeld eens in dat de apps in de lijst wegvallen, wat blijft er dan nog over? Als je gebruik maakt van een Android telefoon kun je je telefoon eigenlijk niet meer gebruiken. Want Google is de eigenaar van Android.
Bij gebruik van een Apple of ander besturingssysteem dan Google, zoals Windows, vervallen er een aantal apps maar is het nog wel steeds mogelijk om gebruik te blijven maken van je telefoon.

Computer

Bij het gebruik van een computer vervalt er een belangrijke internetbrowser, namelijk Google Chrome. Daarnaast zijn er een behoorlijk aantal websites en functies waar geen gebruik meer van kan worden gemaakt. Zoals de zoekmachine Google, Facebook, Instagram, Google Maps, Gmail en Google translate. Naast het feit dat je geen gebruik meer kunt maken van deze diensten, wordt het ook niet meer mogelijk om op websites in te loggen met je Facebook- of Gmail-account.

Conclusie

Kortom, het is mogelijk om gebruik te maken van het internet zonder gebruik te maken van de diensten van Facebook en Google. Maar het wordt bijzonder lastig gemaakt. En dit geeft eigenlijk weer hoeveel macht Google en Facebook hebben over ons internetgebruik. Ze weten door ons zoekgedrag wat we eten voor het avondeten, waar we op vakantie gaan, waar we zijn geweest, hoeveel tijd we besteden op social media en welke video je de komende 3 minuten het liefst zou willen bekijken.

Bronnen

Volkskrant

Zakelijk.infonu.nl

Wikipedia

Wikipedia Google 

Marketingfacts.nl

Timemanagement.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *