); ga('send', 'pageview');

Heb je privacy met een Google Home in huis?

Met de opkomst van steeds meer slimme apparaten in huis, zoals de Google Home, wordt het steeds lastiger om je privacy te waarborgen. Apparaten luisteren mee tijdens gesprekken om meteen een antwoord te kunnen geven op je vraag. Maar welke maatregelen kun je nemen omtrent je privacy?

Maar eerst: wat is een Google Home?

Een Google Home is een speaker voorzien van een spraakassistent, die in dit geval verzorgt wordt door Google. De Google Assistent kan onder andere vragen beantwoorden, media afspelen, apparaten bedienen en je agenda inzien. Je koppelt de speaker dan ook aan je Google-account via je smartphone om gebruik te maken van de Google Assistent.
Op het moment dat je tegen de Google Assistent praat, gaan er vier lampjes knipperen. Waaruit je kunt opmaken dat de Google Assistent aan het luisteren is of een actie aan het uitvoeren is.

In het kort: dit is hoe de Google Assistent te werk gaat.

De Google assistent werkt als volgt, om een vraag te stellen aan de assistent zeg je tegen de speaker: “Hey Google”. Vanaf dat moment luistert de Google assistent naar je vraag. Nadat je de vraag hebt gesteld, probeert de Google Assistent een antwoord op jouw vraag te vinden. Veel antwoorden worden van het internet afgehaald of uit jouw telefoon afgelezen. Zoals afspraken in je agenda. Op het moment dat de Google Assistent een antwoord heeft gegeven, gaat de Google Assistent uit en stopt met luisteren. De Google Assistent begint pas weer met luisteren als je weer “Hey Google” zegt.

Opgeslagen spraakopdrachten en audioactiviteiten.

Maar wat gebeurt er met je spraakopdrachten? Gelukkig is Google vrij transparant over wat er van je wordt opgeslagen en wat hiermee gebeurt.
Spraakopdrachten en audioactiviteiten kun je terugvinden in je Google-account. In het onderdeel Mijn Activiteit vind je onder andere terug welke websites je hebt bezocht via Chrome, welke YouTube-video’s je hebt bekeken en naar welke plaatsen je hebt gezocht in Google Maps. Je kunt er voor kiezen om losse spraakopdrachten of alle spraakopdrachten in één keer te verwijderen.

Welke andere instellingen kun je nog aanpassen?

Je kunt aangeven in je account dat Google je gesproken geschiedenis niet (meer) mag opslaan. Dit kunt je aangeven in je Google-account in het menu onder activiteitsopties. Hierdoor zorg je ervoor dat je gesproken opdrachten niet meer worden opgenomen. Google slaat dit op om het gebruik van de Assistent te verbeteren.

Conclusie omtrent privacy met een Google Home in huis.

Op het moment dat jij er voor kiest dat Google je gesproken geschiedenis, je spraakopdrachten en audioactiviteiten niet meer op mag slaan, is je privacy voor een groot gedeelte gewaarborgd. Maar dit betekend niet voor de volle 100% dat er niets gedeeld wordt met Google. Want je stelt alsnog een vraag aan Google, alleen wordt deze niet meer opgeslagen in het geheugen. Maar daarnaast op het moment dat je een zoekopdracht uitvoert op je telefoon wordt deze ook gedeeld met Google. Of er nu een groot verschil zit tussen de twee durf ik niet te zeggen. Met andere woorden, gebruik altijd je gezonde verstand en denk logisch na. Hiermee voorkom je de grootste problemen en kun je genieten van je Google Home in huis.

Gebruikte bronnen:

https://www.smarthomemagazine.nl/2016/10/is-google-home-alles-moet-weten/
https://www.androidplanet.nl/tips/google-assistent-privacy/