
Nieuw medicijn: Big data in de gezondheidszorg
Geschreven door: Jeanette & Maura in het kader van AOS (schoolopdracht).
De opkomst van big data* biedt anno 2014 veel nieuwe mogelijkheden. In Amerika hebben ze big data recent gebruikt (in het jaar 2012) om misdrijven te voorkomen door politieagenten op basis van data-analyse slimmer in te zetten. Aan de hand van patronen van eerdere arrestaties en beruchte evenementen werd het mogelijk om deze ‘hot spots’ te identificeren.
Nu is er echter een opkomende discussie ontstaan, kan big data ook worden gebruikt in de gezondheidzorg? Sommige specialisten beweren dat big data zorgt voor het perfecte medicijn, een gepersonaliseerd medicijn dat aansluit bij het individu en zijn/haar gezondheidsklachten. Maar wat als, bijvoorbeeld, de behandelingswijze volgens die big data botst met het plan van de medisch specialist?
Voorstanders
Fred Balvart (sciene communicator), Tijs van den Broek (onderzoek wetenschapper TNO) en Alex Slatman (social media monitoring) zijn alle drie grote voorstanders van big data in de gezondheidszorg. Volgens deze specialisten biedt big data de mogelijkheid om elke patiënt het beste medicijn aan te bieden, het gepersonaliseerde medicijn. Dit houdt in dat de individuele patiënt met de juiste therapie op het juiste moment behandeld kan worden.
Geld besparen
Een groot motief dat wordt genoemd is geld besparen. Door middel van big data zouden voorspellingen kunnen worden gedaan welke mensen een grote kans maken op ziektes door middel van hun levensstijl. Dit leidt tot kostenbesparing: ‘voorkomen is goedkoper dan genezen’. Een voorbeeld hiervan is de ziekte diabetes type 2, op dit moment zitten ruim 750.000 Nederlanders in de gevarenzone om diabetes te krijgen. Een derde van deze personen krijgt binnen zes jaar diabetes. Aan de hand van big data zouden deze mensen gewaarschuwd kunnen worden om hun leven te beteren.
Tijdsbesparing
Een andere motief waaraan gedacht kan worden is tijdsbesparing. Op het moment dat een patiënt dringend hulp nodig heeft, door bijvoorbeeld een ambulance of verpleegkundige, kan er niet altijd direct correct gehandeld worden. Omdat de gegevens van de patiënt niet altijd op dat moment beschikbaar zijn. Big data kan er voor zorgen dat alle informatie op elk moment beschikbaar is voor alle specialisten in de zorg.
Meer inzicht geven
Big data kan ook de mogelijkheid bieden om patiënten meer inzicht te geven in het aantal medische specialisten en ziekenhuizen. Op het moment dat de data beschikbaar is voor de patiënten kunnen zij doelgericht een keuze maken voor een bepaald ziekenhuis of specialist. Aan de hand van de gegevens van het consumentenpanel in November 2011 lijkt de eigen bedrage in de keuze voor een ziekenhuis of specialist nog beperkt. Slecht 25 % van de patiënten koos zelf een ziekenhuis en 16 % koos een specialist.
Tegenstanders
Er zitten een heleboel haken en ogen aan het gebruik van big data. Veel mensen zijn sceptisch over het gebruik van big data in de gezondheidszorg. Maar wat spreekt ze dan zo tegen?
Systemen integreren
Op dit moment is er een heleboel informatie verzameld en beschikbaar op het internet. Dit is allemaal opgeslagen in verschillende systemen en databases van verschillende organisaties. Anno 2014, is er nog geen mogelijkheid om op een goede manier de data te verkrijgen uit de systemen, alles staat verspreid over verschillende bestanden. Hierdoor valt er weinig te analyseren. Gebruik maken van big data is alleen mogelijk als alle systemen geïntegreerd zijn.
Om inzichten uit big data te kunnen generen is het belangrijk de goede vragen te stellen voordat je begint met analyseren. Ook al kun je nog beschikken over alle informatie in de wereld, als de vraagstelling niet goed is zal je ook het goede antwoord niet vinden.
Sommige bedrijven beschikken over veel gegevens maar weten niet wat ze er mee aan moeten. Ze zien door de bomen het bos niet meer en weten niet waar ze moeten beginnen. Op het moment dat je gegevens gaat verzamelen, verwoord dan van te voren een duidelijk doel.
Privacy
De grootste en ingewikkeldste vraag die bijna bij iedereen naar boven komt is, hoe zit het eigenlijk met onze privacy bij het gebruik van big data? Allerlei verschillende gegevens zijn van ons bekend doordat we deze delen via Facebook, Twitter, Runkeeper, Google, etc. Je hebt net bijvoorbeeld een rondje hardgelopen met behulp van de app Runkeeper. Runkeeper slaat deze gegevens op, vervolgens kun je dit delen via social media en uiteindelijk komt jouw zorgverzekeraar erachter dat jij een rondje hebt hardgelopen.
Waardoor de prijs van je zorgverzekering bijvoorbeeld 1 euro per maand omlaag gaat als je dit iedere week drie keer doet. Maar op het moment dat je hier mee stopt, stijgt je verzekering met 5 euro per maand! Hoe zorgen we er (in de toekomst) voor dat er geen misbruik gemaakt wordt van deze gegevens? Dit moet nog onderzocht worden, want op dit moment zijn hier nog geen duidelijke regels voor.
Conclusie
Big data zou zeker een goede aanvulling zijn voor de gezondheidszorg. Maar het is de vraag op welke manier dit toegepast moet gaan worden? Want op dit moment is er zoveel informatie opgeslagen, dat niemand precies weet welke informatie (waar) is opgeslagen. Op het moment dat we de gegevens zouden kunnen analyseren zullen er nieuwe verbanden worden ontdekt die zorgen voor nieuwe medicijnen, misschien zelfs wel het “perfecte medicijn”. Kunnen medici betere voorlichting geven en worden ziektes sneller opgespoord door verwante symptomen. De mensen zouden bewuster en gezonder moeten gaan leven doordat iedereen in zijn/haar omgeving op de hoogte is en “in de gaten” wordt gehouden. Maar zijn we hier wel aan toe in een samenleving waar iedereen nog steeds veel waarde hecht aan zijn/haar privacy?
* Big data:
Big data gaat om het gebruik van eigen databestanden, databestanden van andere organisaties en data van social media om betekenisvolle informatie te generen.
Bronnen:
Nivel. (2012). Kennisvraag: Vijf patiënte rechten uit het wetsvoorstel. Wet cliëntenrecht zorg (WCZ). Anno 2012. (Blz 39). Geraadpleegd op 1 oktober 2014, via http://www.nivel.nl/sites/default/files/bestanden/Rapport-Kennisvraag-Wcz-5-patientenrechten.pdf
Diabetesfonds. (z.d). Diabetes in cijfers. Geraadpleegd op 1 oktober 2014, via http://www.diabetesfonds.nl/artikel/diabetes-cijfers
Van der Vaart. D., (25 september 2014). Big data in de gezondheidszorg: het perfecte medicijn? Geraadpleegd op 2 oktober 2014, via http://www.frankwatching.com/archive/2014/09/25/big-data-de-gezondheidszorg-het-perfecte-medicijn/
Boersma. V, (13 maart 2013). 5 problemen van Big Data. Geraadpleegd op 2 oktober 2014, via http://www.marketingonline.nl/nieuws/bericht/5-problemen-van-big-data
Balfoort. W., (24 maart 2014). Big data en privacy: anonimisering als oplossing? Geraadpleegd op 2 oktober 2014, via http://www.computable.nl/artikel/opinie/datamanagement/5027510/4445906/big-data-en-privacy-anonimisering-als-oplossing.html